Barrierefreie Version
zuruck zur Standardansicht

Centrul de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi din Dubăsari

Dubăsari este un oraş mic, situat în apropiere de frontiera regiunii transnistrene. O femeie, care a fost abandonată de către soţul ei după ce a dat naştere la doi copii cu dizabilităţi, şi-a adus în disperare ambii copii la Centrul de Plasament de tip Familial “Small Gorup Homes” din Chişinău. Pe de o parte, reintegrarea celor doi copii a fost realizată prin îngrijirea efectivă, iar pe de altă parte, mama a putut vedea noi perspective în viața sa. După doi ani, ea nu a fost doar în măsură să-şi ia înapoi copiii, dar de asemenea, să inițieze un centru de zi pentru copii cu nevoi speciale în oraşul ei. Clădirea a fost pusă la dispoziție de către comunitate. Aceasta nu a îndeplinit criteriile necesare de construcție și a trebuit să fie renovată și adaptată.

Obiectivul proiectului a fost de a garanta o dezvoltare normală pentru fiecare copil cu posibilități limitate în cadrul Centrului, precum și de a forma o atitudine tolerantă a comunității față de problemele copiilor cu dizabilități. Dificultățile întâmpinate de către copiii cu posibilități fizice limitate ar trebui să fie o prioritate în orice politică socială.

Centrul oferă o gamă largă de servicii, printre care: terapie psihologică, logopedie, defectologie, pedagogie socială, lecţii de utilizare a calculatorului şi jocuri, precum și serviciile unui muzician, instructor în exerciții fizice curative, kinetoterapie și servicii de orientare socială.

Acest proiect, pe termen lung va contribui la crearea unei societăți, în care copiii sunt tratați în mod egal, cu asigurarea unui acces egal la educație, muncă și locurile publice. Prin urmare, în scopul de a evita instituționalizarea copiilor, condițiile corespunzătoare pentru reintegrarea acestora în societate trebuie să fie create.

Informaţii adiționale
Durata proiectului: septembrie 2005 – în derulare
Partenerul proiectului: Rotary, ADA
 
Hilfswerk Austria in Moldova


Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 85, mun. Chisinau MD-2012, Republica Moldova

Tel.: +373 22 21 25 41,
Fax: + 373 22 21 25 54

E-mail: info@hwa.md
www.hilfswerk-austria.md