Barrierefreie Version
zuruck zur Standardansicht

Conferinţa finală a proiectului “Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”

La 21 ianuarie, 2014 în incinta hotelului Leogrand din Chişinău, a avut loc Conferinţa finală din cadrul proiectului “Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de către Hilfswerk Austria International cu suportul Uniunii Europene.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola, a menţionat, la conferinţa de totalizare, că unul dintre efectele migraţiei asupra ţărilor de origine sunt remitenţele expediate de către muncitorii migranţi. În Republica Moldova 80% din remitenţe sunt cheltuite pentru necesităţi elementare şi mai puţin pentru investiţii care să aducă venit. „Din păcate, contribuţiile financiare din remitenţe sunt departe de a remedia situaţia economică a ţării, pentru că practic nu aduc valoare adăugată care ar crea locuri noi de muncă”, a spus oficialul european. Pirkka Tapiola a subliniat că migraţia poate duce la dezvoltarea economiei naţionale, dacă remitenţele ar fi redirecţionate şi transformate în activităţi care generează venituri şi duc la dezvoltarea localităţilor. Statul este responsabil să asigure un cadru legal benefic pentru crearea unui climat investiţional bun.

Reprezentatul pentru regiunea Europei de sud-est al Asociaţiei Hilfswerk Austria International, Andrea Tauber, a menţionat că, ajuns la final, proiectul „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova” a făcut posibilă deschiderea unui centru de resurse pentru antreprenori în raionul Orhei, iar datorită acestuia 580 de migranţi şi beneficiari de remitenţe au fost deja instruiţi în dezvoltarea afacerilor. „Proiectul a realizat istorii de succes cuantificabile şi a dus la gestionarea eficientă a remitenţelor. Acest lucru este un plus pentru Moldova”, a spus Andrea Tauber.

Ca rezultat al implementării proiectului, peste 500 de migranţi moldoveni şi beneficiari de remitenţe au fost instruiţi în lansarea şi dezvoltarea afacerilor. Prin urmare, au fost iniţiate 7 afaceri, care au creat 22 de locuri de muncă.

 
Hilfswerk Austria in Moldova


Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 85, mun. Chisinau MD-2012, Republica Moldova

Tel.: +373 22 21 25 41,
Fax: + 373 22 21 25 54

E-mail: info@hwa.md
www.hilfswerk-austria.md