Barrierefreie Version
zuruck zur Standardansicht

Invitație La Conferința De Presă

Prezentarea rezultatelor studiului “Atitudinea tinerilor din Republica Moldova față de procesul electoral: studiu efectuat în 11 localități din raioanele Hâncești, Drochia, Râșcani și municipiul Chișinău”
Fundația Hilfswerk Austria în Republica Moldova în colaborare cu partenerii Vă invită sa participați la conferința de presă organizată în cadrul proiectului ProDEM, implementat de către Hilfswerk Austria International cu sprijinul Agenției Austriece de Dezvoltare și Fundației ERSTE, Austria.

Studiul sociologic a fost realizat de către compania iData în perioada 16 decembrie 2016 – 23 ianuarie 2017, excepție sărbătorile de iarnă. Grupul țintă al cercetării au fost persoanele din 11 localități din cadrul proiectului cu vârsta cuprinsă între 16 – 20 de ani.

Cercetarea a presupus realizarea unui sondaj de opinie pe un eșantion de 423 persoane, în localitățile țintă, pe baza unui chestionar aplicat de către operatorii de interviu la domiciliul respondenților și o componentă calitativă în cadrul căreia au fost efectuate 4 focus-grupuri cu tineri, și 14 interviuri în profunzime cu primari, reprezentanți ai ONG-urilor locale, director de liceu, funcționari electorali, membru CEC și un reprezentant al Ambasadei Austriei în RM.

Scopul studiului a fost identificarea și documentarea necesităților și constrângerilor tinerilor din comunitățile țintă, evaluarea în ce măsura tinerii cunosc și sunt interesați de procesul electoral, nivelul de informare privind procedura de vot și percepțiile lor față de diferite fenomene social- politice din țară.
Concluziile și recomandările proiectului vor fi utilizate la elaborarea modulelor de formare, a simulărilor alegerilor și a campaniilor de sensibilizare, care vor fi derulate pe parcursul implementării ulterioare a proiectului.
În cadrul conferinței de presă, vor fi prezentate rezultatele obținute și recomandările pentru derularea ulterioară a proiectului.
Principalele subiecte din cadrul chestionarului și ghidului de interviu au vizat: percepția conceptului de democrație, încrederea în instituțiile statului, cunoașterea liderilor politici, cunoașterea drepturilor electorale, participarea la alegeri, motivele neparticipării la scrutinul electoral, elementele care pot influența participarea la vot, modalități de informare al alegătorilor, sursele de informare ș.a.

Printre principalele concluzii ale studiului se regăsesc:
  -În general de situația social-economică din țară sunt interesați circa 46% din tineri, ceilalți se arată mai puțin sau deloc interesați;
  -Cele mai importante elemente ce explică democrația în opinia tinerilor sunt: Libertatea cuvântului – 53%, Alegeri libere – 35,6%, Respectarea drepturilor omului - 35,% etc;
  -Cea mai mare încredere respondenții o au în biserică – 69%, instituțiile de învățământ – 65%, Primărie – 53%. La polul negativ se regăsesc Guvern – 79%, Parlament – 78%, Partidele politice cu circa 77% de neîncredere;
  -89% din tineri cunosc cine este primarul localității;
  -Circa două treimi din tineri declară că dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri, cu siguranță vor merge la vot. Tot atâția ar recomanda și altor persoane să meargă la vot.
  -73% din respondenți sunt dispuși să voteze o femeie în calitate de primar, 33% - sunt de acord să voteze un candidat la alegeri de o altă etnie decât a lor, 26% - ar vota o persoană cu dizabilități, un homosexual candidat la alegeri ar fi dispuși să-l voteze circa 6,4% și un candidat cu antecedente penale – 5,4% l-ar vota.
  -În mare parte principalul factor care le-a influențat decizia în alegerile prezidențiale a fost programul și promisiunile candidatului 31%.
  Evenimentul se va desfășura în sala de presă a agenției Infotag la ora 11:00 pe adresa: Republica Moldova, Chișinău, str. Kogălniceanu, 76

  La conferință vor participa reprezentanți ai Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice Austriei în RM, Hilfswerk Austria International precum și organizațiile partenere.

 
Hilfswerk Austria in Moldova


Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 85, mun. Chisinau MD-2012, Republica Moldova

Tel.: +373 22 21 25 41,
Fax: + 373 22 21 25 54

E-mail: info@hwa.md
www.hilfswerk-austria.md