Barrierefreie Version
zuruck zur Standardansicht

Proiectul care trebuie multiplicat în toată ţara

Acum trei ani au pornit de la convingerea că remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova, iar astăzi trag linie pentru a demonstra că s-a meritat şi că o asemenea abordare a problemei migraţiei este, de fapt, o abordare a soluţiilor.

Chiar dacă proiectul a fost extins până la finele lui ianuarie curent, rezultatele acestuia au fost peste aşteptări şi ar putea pretinde la un loc de frunte într-un top al celor mai de succes proiecte implementate vreodată de Hilfswerk Austria International, după cum o spune managerul proiectului,Victor Koroli.

La 1 aprilie 2011, Reprezentanţa Asociaţiei Obşteşti Hilfswerk Austria în Moldova demara proiectul-pilot „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, prin care se urmărea atragerea remitenţelor în economie şi oferirea unor modele de utilizare eficientă a acestora. S-a anunţat un concurs, la care putea participa orice migrant sau beneficiar de remitenţe, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani din raioanele Teleneşti, Şoldăneşti, Orhei Rezina şi care dorea să-şi extindă sau să-şi
lanseze afacerea.

Întreprinderile finanţate, la ora bilanţului!

Din cele 33 de persoane care au acceptat provocarea, Hilfswerk Austria a decis să finanţeze şapte afaceri din domenii diferite, gestionate de persoane de vârste diferite. Aceştia au primit sub formă de grant echipamente şi utilaje în valoare de până la 15 mii de euro, necesare pentru a-şi dezvolta micul business. Cele mai multe dintre afacerile finanţate de austrieci sunt agricole, dar acestea sunt diferite ca genuri de activitate: de la atelier de reparaţie a tehnicii agricole până la creşterea coacăzei sau procesarea făinii de porumb.

Investitorii recunosc că niciunul dintre beneficiari nu a atins rezultatele schiţate în planurile lor de afaceri şi asta pentru că au subestimat riscurile la care se expun, totuşi marea majoritate s-au apropiat de obiectivele ţintite. Astfel, toate cele şapte afaceri au obţinut anul trecut profit brut, iar trei dintre acestea au reuşit performanţa de a-şi dubla cifra de afaceri.

26 de locuri noi de muncă create


Poate că cel mai important indicator al reuşitei acestui proiect este crearea celor 22 de locuri noi de muncă, dintre care cincisprezece sunt permanente, iar alte şapte sunt sezoniere. „În total, în cadrul întreprinderilor pe care le gestionează cei şapte beneficiari, muncesc 35 de persoane. Dacă înmulţim cu o medie de trei, componenţa medie a unei familii, putem spune că în jur de 100 de familii se bucură de o bunăstare constantă în familiile lor. Proiectul este un model de dezvoltare durabilă, pentru că aceşti oameni sunt acasă, lângă copii”, a menţionat în acest context Victor Koroli.
„Mă bucur că pot oferi consătenilor un post de muncă bine plătit şi un produs calitativ”, a opinat cel mai tânăr dintre cei şapte beneficiari,Petru Găină, care la numai 21 de ani conduce o afacere profitabilă de creştere a coacăzei şi ioştei.

Un mare rezultat al proiectului sunt cele peste 500 de persoane, migranţi sau beneficiari de remitenţe, care au fost instruiţi în iniţierea şi dezvoltarea afacerilor. În acest sens a fost creat şi este deja funcţional un Centru de resurse, unde potenţialii investitori de remitenţe ar putea beneficia de instruire antreprenorială.
Pentru că se operează cu cifre de ordinul milioanelor atunci când vine vorba de numărul cetăţenilor plecaţi peste hotare şi pentru că problema migraţiei este poate mai mult ca niciodată mai stringentă, Victor Koroli vorbeşte despre necesitatea creării unui Fond de Dezvoltare, care ar oferi asistenţă nu doar pentru susţinerea migranţilor, dar care ar fi deschis pentru toţi cei cu idei antreprenoriale. El spune că o parte din aceste fonduri ar trebui să fie orientate către persoanele tinere, or, dacă e să credem sondajelor de opinie, circa 90% din tineri sunt potenţiali migranţi şi au nevoie de mici fonduri pentru start-up-uri.

„Investiţiile care vin în Republica Moldova ar trebui să fie utilizate foarte eficient. În cazul granturilor, ele nu pot să continue la nesfârşit, de aceea ar fi bine să existe componenta de endowment pentru ca oamenii care au primit la un moment dat ajutor, la rândul lor să ofere pentru o perioadă de timp două sau trei procente pentru susţinerea altor antreprenori”, - a adăugat managerul proiectului.

„Am remarcat, în cadrul acestui proiect, că oamenii vor să facă parte din schimbare şi, revenind acasă, au început să dărâme acest sistem corupt care s-a creat în Republica Moldova. Aşteptăm suportul celorlalţi migranţi care vor veni şi nu vor mai tolera acest sistem corupt, vor veni cu noi idei şi le vor implementa acasă, deoarece guvernarea are mari datorii faţă de cei plecaţi peste hotare, dar şi faţă de întreaga societate.”

Dosar:

Potrivit unui studiu efectuat de către Centrul CIVIS şi Agenția austriacă IASCI în cadrul proiectului Nexus Moldova, în anul 2013 erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung 411 mii de moldoveni sau 12,4% din populaţia ţării.
Anual, aceştia trimit acasă peste un miliard şi jumătate de dolari americani, cu toate acestea peste 72% din aceste resurse sunt cheltuite pentru necesităţile curente şi numai 2% din remitenţe sunt investite în afaceri.

 
Hilfswerk Austria in Moldova


Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 85, mun. Chisinau MD-2012, Republica Moldova

Tel.: +373 22 21 25 41,
Fax: + 373 22 21 25 54

E-mail: info@hwa.md
www.hilfswerk-austria.md