Barrierefreie Version
zuruck zur Standardansicht

Suport pentru copiii și tinerii cu cerințe educative speciale din Republica Moldova (SuppSEN)

Context
Proiectul SuppSEN se concentrează asupra copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și pe sprijinul rețelei centrelor de reabilitare precum și suportul părinților copiilor cu dizabilități din Republica Moldova, cu scopul de a spori capacitatea lor și pentru a crește gradul de conștientizare a comunității prin evenimente publice și activități comunitare. Proiectul, va acționa ca o continuare a intervenției anterioare axată pe crearea și consolidarea capacității rețelei de centre reabilitare în Moldova și inclusiv din regiunea transnistreană (TN) susținută cu suportul Fundației ERSTE. De această dată însă, se va pune un accent mai mare pe introducerea terapiilor alternative și pe susținerea unor noi servicii pentru copiii cu CES, precum și pe dezvoltarea abilităților părinților acestora.

Obiectiv
Principalul obiectiv al proiectului este de a susține dezvoltarea serviciilor sociale în materie de protecție a copiilor cu dizabilități la nivel de comunitate în Republica Moldova. În continuare, ne propunem consolidarea rețelei centrelor de reabilitare pentru copii și tineri cu CES. Acest lucru va contribui la o îmbunătățire a calității vieții beneficiarilor și la facilitarea accesului la servicii. Mai mult ca atât, instruirea părinților va accelera schimbarea în cadrul comunității. Experții internaționali, materialele informaționale și publicarea celor mai noi terapii speciale vor sprijini în continuare promovarea unei îngrijiri calificate îmbunătățite pentru copiii și tinerii cu CES în Republica Moldova.

Activități
  • Introducerea unui ciclu de seminare pe reabilitarea social-psihologică a copiilor cu CES. În cadrul acestor seminare, vor fi oferite cursuri profesionale și ateliere de lucru pentru specialiștii care lucrează cu copiii și tinerii cu dizabilități din toate centrele rețelei.
  • Dezvoltarea și realizarea unei Școli de Dezvoltare pentru părinții beneficiarilor centrelor ce fac parte din rețea. Acest lucru va contribui la punerea în aplicare a unui sistem de educație individuală și la realizarea planurilor de reabilitare pentru copii.
  • Lansarea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice pentru a atrage atenția la rețea în sine, precum și pentru promovarea unei imagini pozitive a copiilor și tinerilor cu CES.

Grupuri-țintă
  • Peste 11 centre de ingrijire profesională și 200 de îngrijitori pentru copii și tineri cu nevoi speciale
  • Cel puțin 500 de copii și tineri cu dizabilități
  • Un minim de 200 de părinți ai copiilor și tinerilor cu dizabilități
  • Mai mult de 30 de reprezentanți ai mass-media ce lucrează în sfera socială la nivel național, regional și local

Informații adiționale
Buget: EUR 69.687
Durata proiectului: Decembrie 2013 – Iunie 2014
Partener: Fondul de caritate “Yaroslav”, Dubăsari
 
Hilfswerk Austria in Moldova


Adresa: Str. Alexandru cel Bun nr. 85, mun. Chisinau MD-2012, Republica Moldova

Tel.: +373 22 21 25 41,
Fax: + 373 22 21 25 54

E-mail: info@hwa.md
www.hilfswerk-austria.md